Mindannyian tele vagyunk gázokkal, mégis szégyelljük megemlíteni az egészségügyi szolgáltatóknak és a barátainknak társasági beszélgetés közben. A felnőttek tíz-húsz százalékának vannak emésztési panaszai, aminek következménye lehet a haspuffadás.
Íme a jó hír: a haspuffadás vagy a gázok nem feltétlenül jelentik azt, hogy valami baj van az emésztéssel.
Tartalomjegyzék
Gázok távozása
A gázok kiürítésének két leggyakoribb módja a böfögés és a szellentés. A lenyelt levegőt, amely egy ideig a gyomorban maradhat, böfögéssel engedjük ki, míg szellentéssel jellemzően a vastagbélben vagy a vékonybélben megrekedt levegő kiengedése történik. Egy normális egyén naponta 12-25 alkalommal engedi ki a felgyülemlett levegőt, főleg a nap későbbi szakaszában, mert akkor több gáz van a bélben, mint korábban.
A bélgáz oxigénből, nitrogénből, szén-dioxidból, hidrogénből és metánból áll. Az összetétel a bélgáz típusától függően változik. A gázok kialakulásáért különböző tényezők felelősek, amelyek közül a leggyakoribbak az étkezési szokások és bizonyos ételek bakteriális erjedése.
Bakteriális erjesztés
A vastagbél tele van baktériumokkal, élesztőgombákkal és gombákkal, amelyek lebontják a vékonybél által meg nem emésztett ételeket, főként a szénhidrátok különböző formáit. Ezek a baktériumok különösen kedvelik az emésztetlen szénhidrátokat, és az erjedés gázképződéshez vezet, a hidrogén és a metán szellentés formájában távozik.
A laktóz az egyik leggyakoribb gázképző szénhidrátforrás, amely azokat az embereket érinti, akik “laktózérzékenyek”, vagyis nem rendelkeznek a szénhidrát megemésztéséhez szükséges laktáz enzimmel. A laktóz jellemzően a tejtermékekben található. A bab a második leggyakoribb szénhidrát, amely a gázképződésben szerepet játszik. A babban található emészthetetlen szénhidrát, amely jellemzően puffadást okoz, a raffinóz.
Viselkedés, ételválasztás és aktivitás
Az étkezési viselkedés és más szokások, mint például a rágógumi rágás, az ételek lenyelése és az evéssel egyidejű ivás levegő lenyelését okozhatják. Az olyan terjedelmes ételek, mint a saláta, a káposzta és a sűrű kenyerek, amelyeket nem rágunk elég kis darabokra, növelik a lenyelt levegő mennyiségét.
A lenyelt levegő általában oxigént, nitrogént és szén-dioxidot tartalmaz. Ennek általában nincs kellemetlen szaga, de hozzájárul a gázzal járó kellemetlenségekhez.
Az emberek nagyon különbözőek abban, hogy mennyire érzékenyek a gázképződésre. Ha étkezési naplót vezetünk és dokumentáljuk a gázok előfordulását az elfogyasztott ételekkel összefüggésben, fényt deríthetünk arra, hogy az ételek vagy a viselkedés súlyosbíthatja-e jobban a helyzetet.
Viselkedések és élelmiszerek, amelyek gázhoz, haspuffadáshoz vezethetnek
Viselkedések:
- Beszélgetés evés közben
- Evés idegesség közben
- Dohányzás
- Szívószál vagy sportpalack használata
- A gyomor túlterhelése
- Mély sóhajok
- Nagyon forró vagy hideg italok fogyasztása
- Rágógumi rágása vagy kemény cukorkák fogyasztása
- Ivás szökőkútból
- Szorosan illeszkedő ruhadarabok
- A megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek hosszú távú használata
Élelmiszerek:
- Szénsavas italok
- Fűszeres, sült vagy zsíros ételek
- Brokkoli, káposzta, hagyma
- Bab
- Alma- vagy szilvalé
- Szárított gyümölcsök
- Bármi, ami szorbitot, mannitot vagy maltitot tartalmaz, ami számos alacsony szénhidráttartalmú vagy cukormentes élelmiszerben megtalálható.
Javaslatok a haspuffadás csökkentésére:
- Étkezzen lassan
- Jól rágja meg az ételeket
- Szobahőmérsékletű italokat igyon
- Ellenőriztesse műfogsorát, hogy az jól illeszkedjen
- Növelje a fizikai aktivitást napközben
- Étkezés után üljön egyenesen
- Étkezés után sétáljon egyet
Fontos, hogy ne hagyja ki teljesen az étrendből azokat az ételeket, amelyek gázképződést okozhatnak. Mint tudjuk, a magas rosttartalmú étrend fontos a bélműködés rendszeressége és a vastagbél egészsége szempontjából, ezért érdemes türelmet tanúsítani ahhoz, hogy lassan kialakuljon a tolerancia az ilyen típusú szénhidrátokkal szemben.
Kezdje azzal, hogy a zavaró, magas rosttartalmú élelmiszert kisebb mennyiségben, például fél csészényi vagy annál kevesebb mennyiségben adagolja. Ügyeljen arra, hogy a folyadékbevitel és az aktivitás szintje megfelelő legyen, mivel ezek segítik az ételek mozgását az emésztőrendszeren keresztül.

Természetes és egyéb orvosságok
Sok reklámban olyan gyógyszereket vagy jogorvoslatokat hirdettek, amelyek csökkentik a gázokat és a haspuffadást. Néhányról klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hasznos, másokról pedig még nem született tudományos bizonyíték, de anekdotikusan hasznosak. Mielőtt bármit is kipróbálna, érdemes konzultálnia orvosával.
Két, a piacon kapható termék segíthet az ételekkel kapcsolatos gázok és puffadás esetén. Mindkét termék a problémás szénhidrátok lebontásához szükséges enzimek csomagolt formája. A laktáz tejtermékekkel együtt szedhető, hogy segítsen a laktóz lebontásában és a gázok csökkentésében. A Beano segít megemészteni a babban és más gázképző zöldségekben lévő emészthetetlen szénhidrátot.
Gázok természetes gyógymódjai közé tartoznak:
- Borsmenta tea
- Kamillatea
- Ánizs
- Kömény
- Koriander
- Édeskömény
- Kurkuma
Vény nélkül kapható gáz elleni szerek közé tartoznak:
- Pepto-Bismol
- Aktív szén
- Szimetikon
- Laktáz enzim
- Beano
Mikor kell aggódni
A legtöbb esetben az alkalmi gázok és hasi panaszok nem igényelnek orvosi ellátást. A vény nélkül kapható termékek, vagy a szokások önértékelése és az étkezési szokások megváltoztatása segíthet a helyzet orvoslásában. Azonban orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek gyakorisága, helye vagy súlyossága megnő, vagy ha fogyás, hasmenés, hányás és gyomorégés kíséri őket.